Zupa – krem z dyni Hokkaido

2kg dyni Hokkaido

0,5kg marchewki

2 cebule

oliwa z oliwek lub inna na zimno tłoczona

prażone pestki dyni

sól morska

ocet ume lub ocet ryżowy lub sok z cytryny

sos sojowy (dobrej jakości, najlepiej shoyu lub tamari)

algi nori (jako dodatek – według uznania)

Cebulę delikatnie poddusić na oliwie, by była szklista i słodka. Dodać pokrojone w dużą kostkę marchew i dynię. Zalać wodą tak, by przykryła warzywa i gotować około 1 godz. Następnie zupę zmiksować, doprawić do smaku solą morską, sokiem z cytryny, octem ume lub ryżowym oraz dodać trochę sosu sojowego. Zupę podajemy posypaną prażonymi pestkami dyni lub glonem nori pociętym na małe kawałeczki.

 

Dyni Hokkaido nie musimy obierać ze skóry, wystarczy, że ją dobrze wymyjemy i  wyszorujemy np. szczotką do warzyw. Zachowamy przez to wszelkie jej właściwości.

Dynia Hokkaido – jest odmianą dyni o nasyconym kolorze i słodkim, delikatnym smaku. Polecana w zdrowej kuchni (szczególnie dzieciom) zawiera więcej betakarotenu niż marchewka. Odpowiednio przyrządzona wzmacnia system immunologiczny, reguluje poziom cukru we krwi oraz rozgrzewa żołądek i śledzionę.

Smacznego!