Zupa miso ze słodkich warzyw.

Zupa miso ze słodkich warzyw.  („Smaki świata” W. Nelissen)

1 pokrojony słodki ziemniak

1/2 cebuli pokrojonej w plasterki

1 mała pokrojona marchewka

4 cm suszonego glonu wakame namoczonego na 5 min. i pokrojonego na małe kawałki lub 1/2 łyżki stołowej wakame instant

1 stołowa łyżka niepasteryzowanego miso z brązowego ryżu

4 kubki wody

1 stołowa łyżka drobno posiekanego szczypiorku

 

Zagotuj wodę i dodaj warzywa. Przykryj garnek i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj wakame i gotuj jeszcze 1 minutę. Zmniejsz płomień i dodaj miso rozmieszane z niewielką ilością wywaru. Trzymaj na bardzo małym ogniu jeszcze około 3-4min. Podawaj posypane niewielką ilością posiekanego szczypiorku.