Krem z kaszy jaglanej z dodatkami.

Krem z kaszy jaglanej z dodatkami. („Odnowa na talerzu” B. Żak-Cyran)

1/2 szklanki kaszy jaglanej

2 szklanki wody

2 łyżeczki płatków owsianych

20 dag dyni pokrojonej w kostkę

10 dag suszonych daktyli

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżeczka masła sklarowanego

2 łyżki zarodków pszennych

sól do smaku

ewentualnie słód lub miód

 

Zagotować wodę, wrzucić umyte daktyle, kaszę jaglaną i płatki jęczmienne. Dodać pokrojoną dynię oraz łyżeczkę masła. Gotować 30-40 minut. Posolić do smaku. Na końcu połączyć, już po zestawieniu z ognia, ze zmielonym siemieniem lnianym i zarodkami pszennymi. Wymieszać. Gdyby krem był mało słodki , dodać trochę słodu lub miodu.

 

Smacznego!